Oog voor detail of juist géén oog voor detail? Een omstreden kwaliteit

Oog voor detail 
Oog voor detail is een kunst die op het juiste moment tot projectsucces kan leiden. Het is jouw taak als projectmanager om het juiste niveau van detail te organiseren in jouw project! Dit doe je onder andere door de juiste balans te vinden tussen detaillisten en generalisten. Lees verder voor meer tips:
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 
Eén van de Metaprogramma’s binnen NLP is de kwalitet van mensen om op details te letten of juist op de grote lijnen. Uiteraard zijn er ook variaties: sommige detaillisten letten altijd eerst op de details en daarna pas op de grote lijnen. Sommige generalisten letten altijd eerst op de grote lijnen om vervolgens ook naar de details te kijken. Je kunt mensen dus nooit zomaar zwart-wit indelen in een categorie, zonder eerst, met oog voor detail!, goed geobserveerd te hebben!
 
The Devil is in the Details.

 
 
Dat mensen hier zo in verschillen en het tegelijkertijd niet van elkaar schijnen te weten, is een dagelijkse bron van irritatie, miscommunicatie en fouten. Hoog tijd dus om hier meer begrip voor te krijgen!
 
Er bestaat een verhaal over Steve Jobs van Apple die op een zondag Vic Gundotra van Google opbelde omdat hij zich heftig zorgen maakte over het kleurverschil in het Google Logo op de iPhone. De tweede O in Google, zou niet het juiste geel hebben. Stel je voor: Apple een miljardenorganisatie. En de hoogst verantwoordelijke van zo’n omvangrijke organisatie houdt zich met met het kleurverschil in de tweede O van het Google Logo op de iPhone! Hoeveel oog voor detail is dat niet?! Maar kennelijk was dit zó belangrijk voor Steve Jobs, dat hij er meteen iemand naar liet kijken op zondag. En tevens daar een hooggeplaatste functionaris van Google voor lastig viel op zondag. Zo belangrijk vond hij dat detail!
 
Nu is Steve Jobs toevallig een voorbeeld van een zeer succesvol man. Dus dan lijkt het alsof oog voor detail een goede eigenschap is. Tegelijkertijd zijn er heel veel managers die teveel micro-managen. Vaak gebeurt dit uit gebrek aan vertrouwen. Vaak komt het ook voort uit te weinig overzicht. En om dan houvast te krijgen gaan ze micro-managen. Teveel oog voor detail is dus niet goed. Maar te weinig uiteraard ook niet. Dat zie je vaak bij managers die weinig betrokken zijn bij de projecten die ze managen. Zo wordt Donald Trump vaak verweten dat hij juist te weinig oog voor detail heeft. Anderen noemen het ook oppervlakkig.
 
De kunst is om de juiste balans te vinden tussen teveel en te weinig oog voor detail in jouw projecten.

 
 
Goede projectmanagers managen hun project dan ook high level, waarbij ze af en toe een deep dive doen, om zo het juiste oog voor detail te houden. Het is een kwestie van goede timing om af te wegen wanneer een deep dive nodig is. Dit heeft onder andere te maken met de fase waarin het project verkeert. Maar het heeft ook te maken met de mensen die in je project zitten. Als projectmedewerkers bijvoorbeeld wél oog voor detail hebben, dan hoef je daar als projectmanager minder op te letten. Als dan bovendien in de praktijk blijkt dat je ze hier in kan vertrouwen, dan heb je, althans voor dit deel van je project, veel minder oog voor detail nodig.
 
Projectsucces bereik je met één woord: Precisie!

 
 
Te weinig oog voor detail is één van de belangrijke factoren waarom projecten falen.
 
Alle reden dus om ervoor te zorgen dat in jouw project
voldoende oog voor detail aanwezig is!

 
 

Hoe zorg je voor voldoende oog voor detail in jouw projecten?

 

  1. Wees je bewust van je eigen voorkeursstijl. Ben je iemand met oog voor detail of heb je alleen oog voor de grote lijnen?
  2. Wees je bewust van de voorkeursstijlen van jouw projectmedewerkers.
  3. Zorg voor een juiste balans tussen projectmedewerkers met oog voor detail en projectmedewerkers zonder oog voor detail.
  4. Besteed aandacht aan risicomanagement in jouw project. Dit is een hulpmiddel om op de juiste momenten en de juiste plekken een deep dive te (laten) doen en zo het oog voor detail niet uit het oog te verliezen.
  5. Besteed aandacht aan Quality Assurance Management in je project. Met dezelfde reden als bij punt 4.

 
Oog voor detail is een kunst die op het juiste moment tot projectsucces kan leiden. Het is jouw taak als projectmanager om het juiste niveau van detail te organiseren in jouw project!
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Harry Heijligers
 

Ik leer Project Managers hoe ze hun mensenkennis kunnen vergroten, zodat ze met meer plezier succesvoller hun projecten doen. Tenslotte doen we projecten altijd mét mensen en vóór mensen. Dus iedere verbetering in je mensenkennis werkt als een succeshefboom op jouw projectsucces! NLP biedt hiervoor simpele en praktische tools die ik speciaal op maat gemaakt heb voor Project Managers.

>