1

10 Manieren om meer Vertrouwen te hebben in het projectresultaat

NLP_training_voor_Projectmanagers_18bIn ieder project worden wekelijks minstens tientallen beslissingen genomen. Met name de beslissingen met wat grotere impact moet je als Projectmanager natuurlijk afstemmen met je belangrijkste Stakeholders. Daarbij zal je als Projectmanager vaak ook wat overtuigingskracht moeten gebruiken om tot een goede beslissing te komen. Bovendien is het belangrijk dat je de mensen in jouw projectteam gemotiveerd houdt. Ook daarvoor geldt dat dit alleen lukt als je eerst zelf gemotiveerd en overtuigd ben over jouw project. Want ten slotte ben je als Projectmanager je eigen project!
 
Hieronder geef ik 10 tips die je kunnen helpen om meer vertrouwen te ontwikkelen in jouw project en het projectresultaat dat je daarmee gaat realiseren, zodat je op al je stakeholders heel overtuigend overkomt.
 
 

 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 
1) Maak een lijst van criteria van wat belangrijk is aan het projectresultaat. Rangschik ze naar mate van belangrijkheid en maak een top 3.
 
Bijvoorbeeld bij het implementeren van een nieuw CRM systeem in een callcenter met ongeveer 1.000 agents, was mijn top 3:
a. Klanten mogen er geen last van hebben
b. Agents moeten er goed mee kunnen werken
c. Nieuwe functionaliteiten in het nieuwe CRM systeem moeten hun waarde bewijzen
 
Je bepaalt dus de top 3 van succesfactoren die gaan bepalen dat jouw project als een succes wordt ervaren. Uiteraard doe je dit door naar je stakeholders te luisteren en er achter te komen wat zij belangrijk vinden.
 
2) Maak van elk van deze 3 topcriteria een plaatje. Maak een „foto in je hoofd” waaruit blijkt dat het criterium ook daadwerkelijk is bereikt. Maak dit plaatje zo levendig en kleurrijk mogelijk. In mijn voorbeeld had ik bijvoorbeeld een plaatje gemaakt van Agents met super blije gezichten omdat ze nu een CRM systeem hadden waar ze én gemakkelijk mee konden werken én wat superhandig was en allerlei leuke features had.
 
3) Haal dit plaatje steeds voor ogen als je aan je project werkt. En zorg er iedere keer weer voor dat het een heel levendig en kleurrijk plaatje is.
 
4) Benoem voor ieder top criterium zoveel mogelijk voordelen.
 
5) Onderzoek per criterium wat de negatieve kanten zijn. Bijvoorbeeld bij het criterium dat klanten er geen last van mogen hebben, waren de negatieve kanten dat dit niet helemaal te voorkomen is, maar dat het wel tot een minimum beperkt kon worden. Herkader vervolgens deze negatieve punten, zodat je ze als een positief iets gaat beleven. In mijn voorbeeld: bij een ingrijpende implementatie als deze kan je bijna nooit zonder klantimpact en als je dan kijkt naar de manier waarop wij het hebben opgelost, is de klantimpact uiterst miniem geweest ten opzicht van wat het in de benchmark was. Niet slecht dus!
 
6) Ga van alle criteria na wat de mogelijke risico’s zijn, die negatief kunnen drukken op het projectresultaat. Zorg er vervolgens voor dat je deze risico’s goed managed zodat je ook weet dat het projectresultaat niet in gevaar komt.
 
7) Verwelkom tegengeluiden bij je stakeholders, omdat die jou een mogelijkheid geven kritisch na te denken over potentiële risico’s. En bovendien kun je die dan weer herkaderen, zodat het jouw geloof en overtuiging in het positieve projectresultaat alleen maar bevorderd.
 
8) Doe een benchmark naar andere soortgelijke projecten en neem de lessons learned mee in jouw project. En realiseer je dat die andere projecten ook succesvol waren, dus waarom zou jouw project dat niet kunnen zijn? En van de andere projecten die niet succesvol waren, kun je analyseren hoe jij het beter kan doen.
 
9) Stel je zelf regelmatig voor dat het inmiddels een maand na oplevering van het project is en dat alle stakeholders ontzettend tevreden zijn over jouw project. Stel bij jezelf vast wat voor een positief gevoel jou dat geeft!
 
10) Wees jezelf continu bewust van twijfels bij jezelf en categoriseer deze in Feit en Fictie. De feiten neem je mee als potentiële risico’s die je goed managed waardoor jouw vertrouwen in een positief projectresultaat weer groeit. De ficties herkader je voor jezelf, zodat ze je ook een positief gevoel geven over een positief projectresultaat.
 

Hoe doe jij dat eigenlijk? Hoe zorg jij ervoor dat je volledig overtuigd bent over de projecten die je doet? Laat het me hieronder weten ajb!

 
Op jouw Projectsucces!
 
Harry
 
P.S. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.
 
 
 

 
 
30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Harry Heijligers
 

Ik leer Project Managers hoe ze hun mensenkennis kunnen vergroten, zodat ze met meer plezier succesvoller hun projecten doen. Tenslotte doen we projecten altijd mét mensen en vóór mensen. Dus iedere verbetering in je mensenkennis werkt als een succeshefboom op jouw projectsucces! NLP biedt hiervoor simpele en praktische tools die ik speciaal op maat gemaakt heb voor Project Managers.

  • […] moeten gebruiken om tot een goede beslissing te komen. De eerste stap daarbij is uiteraard dat je jezelf overtuigt. Na het volgen van een NLP training heb je hier hele handige tools voor in handen.     […]

  • >