Mislukking of falen in projecten als beste leerschool

Mislukking of falen in projecten
 
Mislukking of falen in projecten komt regelmatig voor. Mislukking en falen komt zelfs in het hele leven heel vaak voor. Zelfs in de natuur! Afhankelijk van welke definitie je hanteert over mislukking. Want daar gaat het om bij mislukking: in feite is het een illusie. Mislukking is een illusie, want:

  • Hoe weet je dat iets een mislukking is?
  • Welke maatstaven gebruik je daarvoor?
  • Is dat in de ogen van anderen, in de ogen van jezelf, beiden?
  • Is dat voor altijd en eeuwig of alleen tijdelijk?
  • Zegt het iets over jouw als persoon, over jouw hele leven of alleen over die ene activiteit waar het betrekking op had?

 
Binnen de NLP zeggen we daarom:
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 
Mislukking bestaat niet, alleen feedback

 
 
Oftewel: dingen gebeuren gewoon. En iedere actie heeft een resultaat. En dat resultaat is van zichzelf niet goed of slecht. Het is alleen een resultaat. Het is pas goed als iemand het goed vindt. Meestal gebaseerd op een verwachtingspatroon. En het is pas slecht als iemand het slecht vindt. Wederom gebaseerd op een verwachtingspatroon.
 

Mislukking in projecten

 
Er is meestal sprake van mislukking in een project als het project niet op tijd klaar is volgens de vantevoren afgesproken planning. Of veel meer gekost heeft dan vantevoren gebudgetteerd. Maar is het project dan ook écht een mislukking? Of klopte de planning en het budget niet? Bij langdurige, grote en complexe projecten is het meestal een combinatie van factoren. Omdat het nu eenmaal niet mogelijk is heel gedetailleerd in de toekomst te kijken.
 
Dan gaat er meteen iets heel anders mee spelen. Juist omdat het niet mogelijk is om een gedetailleerde kloppende planning te maken voor grote complexe projecten, weet je dus al zeker vantevoren dat de planning en het budget niet worden behaald. Maar … In plaats van dat als mislukking te zien, moet je het zien als een fact of life! En er dus vanaf dag één al rekening mee houden. En vanaf dag één goed je Stakeholders en met name de stuurgroep managen. Dan komt het namelijk niet als verrassing en wordt je project ook niet als mislukking gezien.
 
In plaats van het als mislukking te zien dat je project uitloopt, moet je het als feedback zien. Wat kan je er van leren? Hoe kan je de volgende keer een betere planning maken? Hoe kan je de volgende keer je Stakeholders nog beter voorbereiden? etc. etc.
 

Zet mislukking om in succes door er van te leren

 
 
Hoe groter je project en hoe meer verantwoordelijkheid je draagt, hoe groter uiteraard de impact zal zijn van een afwijking. De meest complexe projecten op aarde zijn die van het bouwen van raketten. Ze noemen het niet voor niets “rocket science”! Logisch dat ook daar wel eens iets fout gaat. Bijvoorbeeld in 2003 met de Columbia Space Shuttle die in tweeën brak tijdens de start. Dit is uiteraard een fout met met hele grote gevolgen. En toch is er maar één manier om met die mislukking om te gaan en dat is er van te leren.
De NASA heeft er nog jaren over gedaan voordat ze er eindelijk achter waren waardoor de ramp werd veroorzaakt. Het had met de coating te maken. Tijdens dat leerproces heeft de NASA zijn ontwikkelprocedé weer op veel vlakken verbeterd.
 
Wat je vaak ziet, is dat hoe meer energie je steekt in het leren van fouten, hoe beter je daarna uit de strijd komt. En vaak blijkt de zogenaamde “mislukking” achteraf een “blessing in disguise” te zijn geweest.
 
Als je je dit goed realiseert, hoef je dus ook niet meer bang te zijn voor het maken van fouten, mits je maar bereid bent om er positief mee om te gaan en van te leren!
 
Helaas is het zo dat maar weinig mensen leren van hun fouten. Dit heeft te maken met een aantal blokkades die hen in de weg staan om er van te leren. Eén daarvan is het feit dat veel mensen zich schamen voor hun fouten. Maar als je je schaamt voor je fouten, wil je er het liefste niet meer aan herinnerd worden en hard van weg lopen. Daardoor leer je er dus niets van. De oplossing is daarom om een mislukking te accepteren zoals het is. Je te realiseren dat het erbij hoort. En vooral niet door je er voor te schamen. Een andere oplossing is om de mislukking niet groter te maken dan hij is. Ga hem niet generaliseren. Denk bijvoorbeeld neit “Zie je nu wel: dat heb ik weer. Ik doe het ook altijd fout.” Want dan maak je het veel te moeilijk voor jezelf om naar de situatie objectief te kijken en ervan te leren. Wat zonde is, want daarmee ontneem je jezelf de kans om je te verbeteren in wat je doet.
 
Het ultieme recept om van mislukking een succes te maken, is dus zoals Bobby McFerrin het treffend zei:
 
Don’t worry, Be Happy!

 
 
30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Harry Heijligers
 

Ik leer Project Managers hoe ze hun mensenkennis kunnen vergroten, zodat ze met meer plezier succesvoller hun projecten doen. Tenslotte doen we projecten altijd mét mensen en vóór mensen. Dus iedere verbetering in je mensenkennis werkt als een succeshefboom op jouw projectsucces! NLP biedt hiervoor simpele en praktische tools die ik speciaal op maat gemaakt heb voor Project Managers.

>