Matchen of Mis-matchen? Een duivels dilemma met grote gevolgen!
Matchen met een Stakeholder kan je op diverse niveaus bereiken. En als je het bereikt, dan heb je een geweldige voorsprong en kans om je invloed op je Stakeholder te laten gelden. Lukt het je niet om te matchen, dan heb je een zware dobber. Lees verder voor meer tips:
Inhoudsopgave
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
Dit artikel gaat niet over het zoeken van de juiste match tussen twee personen. Het gaat juist over het maken van de juiste match tussen twee personen. Maar voordat we hier op door gaan eerst even een goede definitie van Matchen:
Definitie van het werkwoord matchen
Definitie van het werkwoord matchen, kan zijn:
- Bij elkaar passen: Dit is de passieve variant van matchen. Iets matcht of het matcht niet. Maar verder is er dan weinig aan te doen.
- Passend maken: dit is de actieve variant van matchen. Je zorgt ervoor dat het een met het ander gaat matchen.
Het werkwoord matchen heeft dus zowel een actieve als een passieve variant. In dit artikel gaat het vooral over de actieve variant. Zoals trouwens geldt voor bijna alle NLP Tips: het gaat erom dat je meer keuzemogelijkheden krijgt, waardoor je zelf actief je eigen wereld zo goed mogelijk kunt managen.
Actief matchen met je Stakeholders
Eén van de belangrijkste succesfactoren voor goed Stakeholder Management is goed rapport hebben met je Stakeholders. En één van de beste tools om dat te bereiken is: matchen.
Matchen is mogelijk op zeven verschillende niveaus. En afhankelijk van het niveau werkt het krachtiger of minder krachtig. Zo kun je bijvoorbeeld op missieniveau matchen. Een mooi voorbeeld is het Nederlands elftal. In 1974 speelden ze grandioos en waren ze bijna grootser dan zichzelf. Waardoor ze bijna de Wereldkampioenschappen wonnen. Dat kwam omdat het hele elftal één gemeenschappelijk doel voor ogen had: winnen! En vooral: winnen in Duitsland en van de Duitsers! Dit schepte een ongelofelijk band waardoor alle neuzen voor 100% dezelfde kant op stonden. Met als resultaat een grote synergie en kracht in het elftal. Vier jaar later op de wereldkampioenschappen in Argentinië was dit matchen op missieniveau helaas afwezig. Er was geen match (behalve dan de voetbalmatch zelf natuurlijk). Dit kwam omdat alle spelers inmiddels sterallures hadden gekregen en iedereen was meer met persoonlijke doelen bezig dan met het gemeenschappelijke doel. Met als gevolg dat er geen synergie was. Daardoor speelde het Nederlands elftal veel slechter dan ze hadden kunnen doen.
Als het niet lukt om op missie niveau te matchen met je Stakeholders, zoek dan een ander niveau om op te matchen. Bijvoorbeeld waardenniveau of gedragsniveau.
Goed matchen, hoe doe je dat?
Op gedragsniveau zijn er veel manieren om te matchen met een Stakeholder. Bijvoorbeeld door iemands houding te matchen. Jaren geleden wilde ik een beslissing bij mijn opdrachtgever verkrijgen, dus liep ik zijn kantoor binnen. Ik vroeg: “Heb je even?” Waarop hij antwoordde: “Ja, maar ik moet wel even dit afmaken”, waarop hij naar zijn grote beeldscherm op zijn bureau wees. Ik ging op de stoel tegenover zijn bureau zitten en mijn opdrachtgever werkte rustig door. Hij was stil, zat scheef ten opzichte van zijn bureau en keek naar zijn beeldscherm. Ik was ook stil, zat ook scheef ten opzichte van zijn bureau en keek (naar de achterkant) van zijn beeldscherm. Voor mijn opdrachtgever was het alsof hij in de spiegel keek. Ik was hem aan het matchen. Non-verbaal. Puur met lichaamshouding. Na een minuutje draaide hij zich recht naar mij toe en keek me aan en zei: “Zeg het eens.” En vervolgens hadden we een heel goed gesprek en kreeg ik de beslissing van hem die ik nodig had voor mijn project.
Dit voorbeeld schets een voorbeeld van matchen via lichaamshouding. Je kunt ook matchen op basis van de voorkeursrepresentatiesystemen die iemand gebruikt. Is jouw Stakeholder bijvoorbeeld visueel ingesteld, match hem dan door ook visuele woorden te gebruiken. Is hij echter kinesthetisch ingesteld, match hem dan door kinesthetische woorden te gebruiken. Er zijn dus heel veel manieren waarop je iemand kan matchen.
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
Is jouw Stakeholder een Matcher of juist een Mismatcher?
Matchers
Mensen die van nature veel matchen noemen we matchers.
- Dit zijn mensen die van nature zoeken naar overeenstemmingen.
- Ze kijken naar wat er is.
- Daardoor praten ze meestal ook in positieve termen.
- Ze zijn goed in het zien van de grote lijnen.
- Ze worden ook wel gelijkmakers genoemd.
- Deze mensen zijn meestal gemakkelijk in de omgang.
Mismatchers
Mensen die van nature veel mismatchen noemen we mismatchers.
- Dit zijn mensen die zoeken naar verschillen.
- Ze kijken naar wat er niet is.
- Ze praten daardoor vaak ook in negatieve termen.
- Ze zeggen vaak nee, ze corrigeren de ander graag.
- Ze hebben oog voor detail.
Als je een projectteam hebt, wil je natuurlijk het liefste een gezonde samenstelling van matchers en mismatchers. Beide menstypen zijn belangrijk in een project, mits in de juiste balans. Als Project Manager moet je hier dan ook op letten. Zorgen dat je de juiste teamsamenstelling hebt.
Bewust mismatchen als strategie
Zoals je weet is een van de zes factoren voor meer Invloed volgens Robert Cialdini de wet van schaarste. Op het moment dat mensen het gevoel van schaarste ervaren, willen ze er juist meer van hebben. Dit is waarom dames in het dating spel van het spelletje spelen dat ze moeilijk te krijgen zijn. Waardoor de mannen juist nog harder hun best doen om ze te versieren. Hoe doen deze dames dat? Door eerst te mismatchen! Dit is dus één van de voordelen van mismatchen.
Zorg dus dat je niet per definitie altijd beschikbaar bent. Bewaak je agenda. Je hebt meer te doen! Durf nee te zeggen. Durf te mismatchen. Ik schreef er eerder al over in
30 NLP tips voor beter Stakeholder Management en méér Invloed: Jij bent de Prijs! Zij hebben jou nodig! Jij hebt hen niet nodig! Gedraag je daarom bij een belangrijke Stakeholder op dezelfde manier als dat je je zou gedragen bij een onbelangrijke voorbijganger op straat. Als je geen interesse hebt in iemand, ben je meestal van nature assertief.
Zoals altijd gaat het om de juiste balans tussen matchen en mismatchen. Dus ook weer niet gaan overdrijven en alleen nog maar mismatchen! Uiteindelijk wil je de relatie met je Stakeholders wel goed houden. Blijf dus altijd bewust van hoe de ander zich voelt. Een plaag stootje hier en daar kan geen kwaad, als je er maar voor zorgt dat het gevoel uiteindelijk positief blijft over jou.
Daarom moeten Mismatchers meer matchen, terwijl Matchers juist meer moeten mis-matchen. Met beleid uiteraard!
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!