Levenslessen uit Divergent voor elke dag: waarom Anders altijd Beter is!

Divergent LevensLessen
Levenslessen zijn er uiteraard iedere dag te leren. Vooral in projecten. Maar soms is het ook al voldoende om een boek te lezen en de levenslessen van anderen mee te maken en ervan te leren. Of naar de filmversie van het boek te kijken, zoals ik deed met Divergent.
 
Of je Divergent nu als boek hebt gelezen of als film hebt gezien, er is voor iedereen wat te leren. Als NLP trainer, als projectmanager en als mens was ik dan ook onder de indruk van de waardevolle levenslessen die Veronica Roth in haar boeken heeft samengebracht. Nu wist ik als Apple liefhebber natuurlijk al dat Anders Denken (Think Different!) dé sleutel is tot een succesvol leven, toch is het leuk om het ook eens via een bekende film tot je te krijgen. Hieronder een greep uit de levenslessen die Divergent ons te bieden heeft:
 
 

 

 
 
30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 
 
 

Divergent LevensLessen # 1: Je bent de optelsom van al je keuzes.

 
Divergent Levenslessen 1
 
In Divergent maakt Beatrice (Tris) andere keuzes dan de meeste anderen. Daardoor valt ze niet in het standaard patroon en is ze dus anders, … Divergent. Wat Tris speciaal maakt, is niet dat ze meer talent heeft of zo, of dat ze meer geleerd heeft. Ze heeft gewoon andere keuzes gemaakt. Wie Tris nu is, is simpelweg een optelsom van de keuzes die ze heeft gemaakt. Betekent dit dat er geen andere weg meer voor haar is? Nee hoor, want je hebt altijd de mogelijkheid om een nieuwe keuze te maken en een nieuwe weg in te slaan.
 
Als je je dus gevangen voelt in een situatie, denk dan niet dat je geen keuze hebt, want je hebt altijd een keuze.Dit is voor mij één van de belangrijkste levenslessen uit Divergent.
 
Divergent LevensLessen Quote 1
 
Als je het ff niet meer ziet zitten of geen oplossing ziet, zoek dan een plek waar je rustig kunt zitten met pen en papier en begin te brainstormen. Een kwartiertje met jezelf brainstormen zonder afleiding, doet wonderen. En je zal zien, dat er dan meer oplossingen zijn dan je dacht, waardoor je dus meer keuzemogelijkheden hebt. Of, zoals mijn moeder altijd zei: “Je moet nooit voor één gat gevangen zitten!”.
 
 

 

Divergent LevensLessen # 2: Labels zijn Fabels, dus Kies je eigen Labels!

 
Divergent Levenslessen 2
 
Divergent als middel om jezelf los te weken uit vastgeroeste patronen.
 
Uit gemakzucht plakken we altijd vrij snel een label op iemand: “Hij is typisch zijn vader!” “Zij is altijd zo eigenwijs!” Daarmee delen we de wereld in hokjes, wel zo gemakkelijk. Maar ja: is het leven echt zo zwart-wit? In Divergent worden mensen op een wel heel absurde wijze in hokjes geplaatst. En bovendien zitten ze er dan voor de rest van hun leven aan vast! Gelukkig is Divergent maar een film en hebben wij normale mensen het vermogen om ons aan onze hokjes te ontworstelen en onze eigen weg te gaan. Net zoals Tris uit Divergent!
 
Uiteindelijk is iedere label onterecht. Mensen zijn wel wat meer dan de labels die ze opgeplakt krijgen. Het gevaar bestaat echter dat we ons identificeren met onze labels: “Zo ben ik nu eenmaal.” Want dan roesten we vast in een patroon wat we vaak niet eens zelf gekozen hebben.
 
Neem daarom meer risico’s en probeer iedere dag iets nieuws uit, zodat je niet vastroest. Bedenk iedere dag 10 nieuwe ideeën en je leven ziet er over een jaar heel anders uit!
 
Divergent LevensLessen Quote 2
 
 

 

Divergent LevensLessen # 3: gebruik je Angst om extra Actie te ondernemen

 
Divergent Levenslessen 3
 
Iedereen is bang, maar succesvolle mensen handelen ondanks hun angst
 
In Divergent moet iedere Onverschrokkene als inwijding al zijn angsten onder ogen komen. Dit is eigenlijk een inwijdingsritueel dat al bij de oude Egyptenaren gebruikt werd. Alleen deden ze het daar anders dan bij Divergent natuurlijk. Het idee is dat als je je angsten onder ogen durft te komen, ze dan verdwijnen. Iedereen heeft angsten en onzekerheden. Je moet er alleen niet van weg willen lopen. Juist door ze onder ogen te komen en te accepteren, leer je er mee te leven. Dit doe je bijvoorbeeld door je te realiseren dat angsten “erbij” horen.
 
Divergent LevensLessen Quote 3
 
Het is echt niet zo dat zogenaamde moedige mensen geen angst hebben of minder angst hebben zoals Four uit Divergent. Nee moedige mensen hebben de vaardigheid ontwikkeld om hun angsten onder ogen te komen en hanteerbaar te maken en vooral om ondanks die angsten toch actie te ondernemen. In feite is angst alleen maar een teken dat je nog niet voldoende actie hebt ondernomen. Dus in plaats van je angst te gebruiken als excuus om op te geven, moet je het als middel gebruiken om door te gaan en extra actie te ondernemen.
 
 

 

Divergent LevensLessen # 4: Verlies je doel nooit uit het oog en geef nooit op!

 
Divergent Levenslessen 4
 
De snelste manier om te verliezen, is door op te geven. Als je iets echt wilt, geef dan nooit op!
 
Nadat Al in Divergent Tris heeft aangevallen, heeft hij zo’n zelfmedelijden dat hij maar zelfmoord pleegt. In plaats dat hij het feit dat hij achterop stond in de ranglijst nu gebruikt als feedback om harder te werken en zichzelf te verbeteren, gooide hij dus maar de handdoek in de ring. Zodra dat het moeilijk werd gaf hij op, terwijl hij ook net zo gemakkelijk door had kunnen gaan.
 
Als je wilt falen, dan doe je dat het snelste door op te geven. Maar in werkelijkheid is dat helemaal niet nodig. Als het even tegenzit, wil dat alleen maar zeggen, dat je je aanpak moet bijstellen en weer door moet gaan.
 
Divergent LevensLessen Quote 4
 
Succesvolle mensen snappen dat en geven nooit op, maar zoeken een weg naar hun doel net zo lang totdat ze het hebben bereikt.
 
 

 

Divergent LevensLessen # 5: Het is juist goed om anders te zijn.

 
Divergent Levenslessen 5
 
In Divergent was iedereen continu bezig om zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun partij. Daardoor conformeerden ze zich volledig en vergaten ze wie ze eigenlijk waren. Mensen hebben de neiging om heel snel in een bepaalde illusie te gaan leven. Dit geldt voor iedere situatie: werk, privé, huwelijk, vriendschappen, clubs. Al vrij snel na het eerste contact settelen mensen zich in een bepaalde rol ten opzichte van de anderen in die bewuste situatie en vervolgens denken ze dat het zo hoort. Maar is dat ook zo? Als je net als in Divergent bij een bepaalde partij “hoort”, is dat dan alles wie je bent? Of ben je veel meer dan dat? En wat is dan dat meer? En is het misschien zovéél méér dat je eigenlijk die partij/situatie ontgroeit bent? En ben je dan ergens anders niet veel beter op je plek?
 
Het is goed om jezelf af en toe eens kritisch af te vragen waar je staat en dat af te wegen tegen wie je eigenlijk wilt zijn en wat je eigenlijk écht wilt bereiken in het leven!
 
Divergent LevensLessen Quote 5
 
 
 

 

Divergent LevensLessen # 6: Bekijk de wereld eens op een andere manier

 
Divergent Levenslessen 6
 
Succesvolle mensen zien de wereld anders. Bekijk de wereld eens door een andere bril!
 
Toen Tris in Divergent gedurende een wedstrijd de vlag moest bemachtigen, klom ze naar boven, waardoor ze een beter zicht had op het speelveld. Zou jij dat zelf gedaan hebben? Ik waarschijnlijk niet, want het is best wel eng om zo hoog te klimmen! Dat niet alleen: het is ook best eng om iets te doen, waarvan de mensen in eerste instantie niet begrijpen waarom je het doet. Omdat het ook niet uit te leggen valt, dat jij ineens een ingeving hebt, waarvan je voelt dat het een goed idee is, zonder het meteen rationeel te kunnen verklaren. Dus hoe moedig is het dan dat Tris iets doet dat én niet valt uit te leggen en wat dus niemand begrijpt én wat ook nog eens van zichzelf een angstige activiteit is. Maar Tris wist dat om haar doel te bereiken dit gewoon noodzakelijk was. Dus deed ze het! Als je wilt winnen, zul je bereid moeten zijn om de wereld vanuit een ander standpunt te bekijken. Probeer eens wat anders. Draai de zaken eens om. Bekijk het eens vanuit je tegenstander. Verzamel nieuwe informatie. Stel vragen die anderen niet durven te vragen. Als je denkt als ieder ander om je heen, wordt het hoog tijd om anders te gaan denken! Stap 1 is het innemen van een ander gezichtspunt.
 
Divergent LevensLessen Quote 6
 
Zolang je de dingen blijft bekijken vanuit hetzelfde standpunt, raak je verstrikt in je eigen vooroordelen. Het nadeel daarvan is dat je kansen zelfs niet ziet als ze pal voor je neus staan! Wil je dus meer kansen, verander dan je standpunt: letterlijk en figuurlijk! Ga eens op een andere plek in een meeting zitten. Toets eens een telefoonnummer in met links als je rechts bent. Doe al het mogelijke om jezelf te bevrijden van routineus gedrag.
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 
 

Divergent LevensLessen # 7: Vertrouw op jezelf en niet op wat anderen over jou zeggen.

 
Divergent Levenslessen 7
 
Testresultaten zeggen niets in de echte wereld
 
De aanpassingstest die Beatrice in Divergent moest ondergaan, toonde aan dat ze eigenlijk niet direct in een hokje te stoppen viel: ze was zowel Moedig als xxx. In haar de wereld van Divergent betekent dit dus dat ze Divergent is: afwijkend van de meeste mensen. Maar ja wat zegt zo’n test nu eigenlijk?
Een test is niet meer en niet minder dan een moment opname. Veel succesvolle mensen faalden op school omdat ze niet aan de tests bleken te voldoen. Gelukkig maar dat ze er zelf niet teveel waarde aan hechtten en hun eigen weg zochtten door het leven, waardoor ze uiteindelijk ook succesvol werden.
 
In werkelijkheid is het veel belangrijker wat iemand doet en hoe hij het doet. De mate van succes is niet afhankelijk een test die je ooit gedaan hebt. De mate van succes wordt juist bepaald door de acties die je doet. En iedere nieuwe actie biedt weer nieuwe rondes en nieuwe kansen om het beter te doen dan de vorige keer. Vertrouw dus vooral op jezelf en niet op wat anderen denken dat goed is voor jou!
 
Divergent LevensLessen Quote 7
 
 
 
 

 

Divergent LevensLessen # 8: Creëer je eigen geluk door je eigen regels te bepalen.

 
Divergent Levenslessen 8
 
Iedere soldaat van de partij Moedigen in Divergent wordt in een gevoelloze robot veranderd doordat ze een serum krijgen toegediend. Daarmee worden ze geprogrammeerd om te doden en te vernietigen. Ze zijn niet meer in staat om zelf beslissingen te nemen, wat natuurlijk ideaal is voor een soldaat. Helaas is dit systeem niet alleen beperkt tot het leger of tot deze film. In werkelijkheid worden we ook continu geprogrammeerd om te doen wat anderen van ons willen. Dat begint natuurlijk al op jonge leeftijd, waarin we geprogrammeerd worden om te doen wat onze ouders en leraren van ons willen. Maar ook in loondienst volgen de meeste mensen slaafs op wat de baas zegt, zonder er verder al teveel bij na te denken.
 
Dit is natuurlijk niet het ideale recept om je dromen te verwezenlijken. Dromen en passies zijn immers heel persoonlijk en passen wél voor 100% bij jou, maar niet voor 100% bij de gevestigde orde. Als je dus je dromen wilt realiseren, zul je anders moeten denken dan de rest.
 
Divergent LevensLessen Quote 8
 
 
 
 

 

Divergent LevensLessen # 9: Grootsheid vraagt bijna altijd om opoffering

 
Divergent Levenslessen 9
 
Het slot van Divergent is best wel teleurstellend, hoewel ik het natuurlijk niet hier ga verklappen. Wat ik wel kan zeggen is dat Beatrice een enorme opoffering maakt, maar tegelijkertijd zorgt ze er daardoor wél voor dat de wereld er een stuk beter op wordt. Voor iedereen! Soms is het nodig om de behoeften van je dierbaren voorop te stellen en te laten prevaleren boven die van jezelf en te doen wat goed is om te doen. Zelfs als dat betekent dat je zelf grote opofferingen moet brengen. Uiteindelijk draait het in het leven erom dat je het deelt met hen die je liefhebt en dat je kan zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om het leven van anderen te verrijken. Sharing = Caring!
 
Divergent LevensLessen Quote 9
 
 
 
 

 

Divergent Levenslessen # 10: Volg je hart

 
Divergent Levenslessen 10
 
Tijdens de Keuze ceremonie in Divergent, besluit Tris toch te gaan voor een leven bij de Moedigen. Hoewel ze weet dat dit betekent dat ze haar ouders zal teleurstellen. Dat is één van de moeilijkste dingen in het leven: kiezen tussen je passie en het volgen van je hart enerzijds en het volgen van de mening van anderen en je daar eventueel voor schamen anderzijds. Maar ja: uiteindelijk moet je je hele leven met jezelf leven, terwijl het leven met anderen altijd tijdelijk blijft. Je kan dus beter voor een korte periode een rot gevoel hebben, dan dat je de rest van je leven spijt zult hebben van het niet volgen van je passie. En weet je wat … als de mensen die je teleurstelt écht van je houden, zullen ze het je vergeven. Zo niet, dan is het de vraag of ze het überhaupt waard waren om je dromen voor op te geven.
 
Als je je passie volgt, geeft je dat energie, je krijgt nieuwe ideeën, je bent op je best en je hebt de wereld dan ook het meeste te bieden. Je passie volgen is de sleutel tot een succesvol leven, omdat je doet waar je het beste in bent en omdat je dat ook het langste vol kan houden. En het voorkomt dat je teleurgesteld raakt in het leven en in jezelf en uiteindelijk aan een burnout of ziekte ten onder gaat. Kies daarom voor jezelf en om aan jezelf trouw te blijven, in plaats van je te conformeren aan anderen.
 
Divergent LevensLessen Quote 10
 
 
Dit waren de levenslessen die ik heb geleerd van Divergent. Herken je ze? Of heb jij andere levenslessen geleerd van Divergent. Ik kan me dat goed voorstellen, want dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Laat daarom hieronder weten wat voor jou de belangrijkste levenslessen zijn die je hebt geleerd van Divergent. Of, mocht je Divergent nog niet hebben gezien of gelezen: welke van bovenstaande levenslessen spreekt jou het meeste aan?
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Harry Heijligers
 

Ik leer Project Managers hoe ze hun mensenkennis kunnen vergroten, zodat ze met meer plezier succesvoller hun projecten doen. Tenslotte doen we projecten altijd mét mensen en vóór mensen. Dus iedere verbetering in je mensenkennis werkt als een succeshefboom op jouw projectsucces! NLP biedt hiervoor simpele en praktische tools die ik speciaal op maat gemaakt heb voor Project Managers.

>