Initiatief nemen als sleutel tot succes in … eigenlijk alles!

Initiatief tonen 
 
Initiatief is één van de belangrijke eigenschappen die een project manager heeft. Initiatief is het sleutelwoord in bijna alle acties die hij de gehele dag door neemt: Initiatief tot het …

  • organiseren van meetings
  • op de hoogte brengen van zijn Stakeholders
  • maken van actieplannen
  • uitzetten van activiteiten
  • etc.

 
Lees hier meer over hoe je meer initiatief kunt nemen:
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Initiatief – kan je dat eten of zo?

 
Maar wat is nu eigenlijk initiatief? Ja ok, het ingang zetten een activiteit. En meer specifiek: het als eerste ondernemen van een bepaalde activiteit. Dus als Piet besluit om te gaan zwemmen en de andere volgen hem, dan starten ze met zijn allen een activiteit Maar Piet startte deze activiteit als eerste. Dus iemand die initiatief neemt, is degene die als eerste een activiteit start, waarna anderen hem volgen. Ja of niet natuurlijk, maar dan nog is het initiatief een feit.
 
De vraag is natuurlijk, waarom Piet als eerste de activiteit zwemmen startte.
 
 

Initiatief maakt iemand tot een leider toch?

 
Nou ja het tegenovergestelde is in elk geval waar: zonder initiatief zal je ook nooit een leider worden. En met heb je die kans zeker wel. En dat hangt natuurlijk er van af of mensen je ook daadwerkelijk gaan volgen. En daar zijn weer veel andere vaardigheden voor nodig.
 
Dus waarom nam Piet nou het initiatief te gaan zwemmen? Nou ten eerste voelde hij waarschijnlijk de behoefte om te gaan zwemmen. En ten tweede zette hij die behoefte om in daden. en dat is nu precies waar het bij de meeste initiatief-loze mensen fout gaat. Tussen behoefte en daden zit een te groot gat. Een gat dat meestal gevuld wordt met piekeren! Piekeren over het feit dat het water misschien te koud is. Of als ik ga zwemmen wat zullen de anderen er wel niet van vinden? etc. etc. En uiteindelijk doen ze niets. Ze nemen geen initiatief!
 
 
Initiatief 1 
 
 
Durf een keuze te maken! Al ver voor dat anderen deze voor jou hebben gemaakt! Dit kun je oefenen als je in een restaurant bent met je partner bijvoorbeeld. In plaats van eerst te kijken wat anderen nemen en je daar dan op aan te passen, dwing je jezelf gewoon om zo snel mogelijk zelf een keuze te maken. Actie nemen dus!
 
 
Initiatief 2 
 
 
Leer jezelf om trots te zijn op je beslissingen en geen spijt te hebben achteraf. Had ik nu toch maar die biefstuk genomen, want de anderen hebben hem ook genomen. Nee! Wees blij met je keuze voor die vis. Dwing jezelf om daar blij mee te zijn en calculeer dat van tevoren al in. Dat maakt het nemen van actie iedere keer weer een stukje gemakkelijker.
 
 
Initiatief loont
 
 
Initiatief 3 
 
 
Ontwikkel je creativiteit. Zorg dat je altijd op iedere vraag minstens 10 antwoorden hebt. Dan heb je dus heel veel mogelijkheden om uit te kiezen en zit je nooit om een idee verlegen. En heb je op zijn minst altijd de mogelijkheid om initiatief te nemen.
 
 
 
Initiatief 4 
 
 
Durf verantwoordelijkheid te nemen. Dat is de beste manier om ook initiatief te durven nemen. Dit betekent dat je niet bang moet zijn om fouten te maken. Gewoon doen dus!
 
 
 
 
Initiatief 5 
 
 
Maak altijd waar wat je zegt of belooft. Doe het gewoon.
 
 
 
 
 
Initiatief 6 
 
 
Durf anders te zijn dan de mensen bij jou in de buurt.
 
 
Het sleutelwoord bij meer initiatief nemen is dus gewoon DOEN! Niet piekeren! Doen!
 
 

30 nlp tips e-book

GRATIS E-book met 30 NLP Tips

Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.

80 pagina's boordevol NLP tips!

 
 

Harry Heijligers
 

Ik leer Project Managers hoe ze hun mensenkennis kunnen vergroten, zodat ze met meer plezier succesvoller hun projecten doen. Tenslotte doen we projecten altijd mét mensen en vóór mensen. Dus iedere verbetering in je mensenkennis werkt als een succeshefboom op jouw projectsucces! NLP biedt hiervoor simpele en praktische tools die ik speciaal op maat gemaakt heb voor Project Managers.

>