Projectmanager NLP Training? 42 NLP tips voor een succesvol project
Als Projectmanager ben je de regisseur in een complexe set van relaties tussen ontzettend veel Stakeholders. Door een NLP training te volgen, krijg je een krachtige set van tools en technieken in handen, die je hier bij zullen helpen.
Hieronder geef ik je 42 NLP tips die jou als Projectmanager kunnen helpen om je projecten nog succesvoller te maken met behulp van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).
- Zelfbewuster & Krachtiger
- Applaus van je Stakeholders
- Profijt in alle gebieden van je leven
- Snel goed contact met je Opdrachtgever
- Snel een scherpe Opdrachtformulering
- Zelfverzekerd presenteren
- Voorkom miscommunicatie
- Snelle en diepgravende probleemanalyse
- Weloverwogen Stakeholder beslissingen
- Overtuig je Stakeholders
- Integreren van diverse meningen
- Aansluiten op de communicatiestijl van je Stakeholders
- Projectmanager als Super Integrator
- Inspirerende projectmeetings
- Oplossingsgericht denken
- Voorkom stress
- Effectiever onderhandelen
- Overtuigend beslissingen forceren
- Motiveer jezelf
- Productief omgaan met negatievelingen
- Enthousiast, maar niet té enthousiast
- Risico Management door creatief denken
- Versterk je functionele autoriteit
- Herken emotionele signalen
- Word een ster in het geven én ontvangen van feedback
- Ontwikkel je voelsprieten met een open mind
- Straal vertrouwen uit in het projectresultaat
- Het vertrouwen winnen van je Opdrachtgever
- Feit & fictie: weten wat belangrijk is
- Denken in het grotere plaatje
- Leren tijdens het project
- Passie, Plezier en Prestatie door een gezamenlijke visie
- Beter inschatten van de mate van Risk Appetite
- Zorgen voor een uitgebalanceerd Projectteam
- Leer je projectteam te motiveren
- Conflicten oplossen
- Ontwikkel “Fingerspitzengefühl” voor Kwaliteitsbewustzijn
- Hou de moraal hoog in je projectteam
- Strakke en realistische planning met vertrouwen
- Weten welke beslissingen je niet aan je Opdrachtgever hoeft voor te leggen
- Managen van de relatie met je leveranciers tijdens contractonderhandelingen
- Op maat gemaakte Projectaanpak
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
#1) Zelfbewuster & Krachtiger:
Als Projectmanager moet je heel veel organiseren in je project, beslissingen (laten) nemen, mensen aansturen, Stakeholders overtuigen, conflicten oplossen en nog véél meer. Dan helpt het natuurlijk als je daar zelf krachtig en zelfverzekerd in zit. Dat is precies waar een NLP training je bij kan helpen! NLP maakt je namelijk heel erg bewust van wat je wél en wat je niet kan. Het maakt je ook bewust van allerlei onbewuste processen die zich eerst onder oppervlakte afspeelden, maar waar je je nu bewust van gaat worden. Daardoor krijg je veel meer keuzemogelijkheden en wordt het gemakkelijker om dat te gaan managen. NLP maakt jou dus veel krachtiger.
#2) Applaus van je Stakeholders:
Niets geeft je zo’n kick als Projectmanager dan dat jouw project warm wordt ontvangen door jouw doelgroep. NLP helpt je hier enorm bij, doordat het je heel veel tools en technieken in handen geeft om jouw doelgroep beter te begrijpen, zodat je hier beter op kan inspelen. Leren aanvoelen hoe de eindgebruikers straks met de producten van jouw project gaan werken. Leren aanvoelen hoe je stakeholders jouw project ervaren.
#3) Profijt in alle gebieden van je leven:
NLP biedt je heel veel tools en technieken waardoor je beter gaat communiceren, beter beslissingen gaat nemen, gemakkelijker mensen kan overtuigen, mensen beter kunt motiveren, verbale en non-verbale communicatie van mensen beter kunt begrijpen. En het mooie is dat je hier altijd wat aan hebt, in alle gebieden van je leven, want als Projectmanager neem je jezelf overal mee naar toe! Dus door te investeren in jezelf creëer je een fantastische Return-on-Investment.
#4) Snel goed contact met je Opdrachtgever:
Als Projectmanager doe je natuurlijk steeds nieuwe projecten en vaak betekent dit ook nieuwe Opdrachtgevers, of Opdrachtgevers waar je tot nu toe nog maar heel weinig mee hebt gewerkt. Het is dan belangrijk om in korte tijd een hele goede relatie op te bouwen met je Opdrachtgever, want hij is degene die jou moet vertrouwen. Bovendien zul je hem regelmatig nodig hebben om beslissingen te laten nemen, voor informatie of om zaken in de organisatie te forceren mocht dat nodig zijn. Dan helpt het je enorm als je goed Rapport hebt met je Opdrachtgever. Dat is een NLP term en betekent dat je op diverse niveaus een goed van mens tot mens contact hebt met je Opdrachtgever, zodat hij ontvankelijk voor je is en bereid is het achterste van zijn tong te laten zien.
#5) Snel een scherpe Opdrachtformulering:
Het is als Projectmanager heel belangrijk om een goede en scherpe Opdrachtformulering te hebben. NLP biedt jou hier een aantal krachtige taalmodellen voor, zodat je precies te weten komt wat een Opdrachtgever nu wél en wat hij niet wil. En … nog veel belangrijker: waarom hij dat wil.
#6) Zelfverzekerd presenteren:
Als Projectmanager moet je regelmatig presentaties geven. Aan je stuurgroep bijvoorbeeld, of aan je projectteam of aan eindgebruikers. Dan helpt het als je heel zelfverzekerd bent, want dan komt je boodschap veel krachtiger over. NLP helpt jou daarbij o.a. door de principes van Ankeren toe te passen, zodat je het gevoel van zelfverzekerdheid in jezelf kan oproepen zodra jij dat wilt.
#7) Voorkom miscommunicatie:
Je hebt natuurlijk liever géén geen miscommunicatie in je project, maar het is eigenlijk best wel logisch dat er vaak sprake is van miscommunicatie. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat goed communiceren eigenlijk is “zo dicht mogelijk langs elkaar heen lullen”. Dat komt ook omdat ieder mens zijn eigen model van de wereld heeft. NLP leert je hoe je het wereldmodel van een ander kan gaan ontdekken, kan gaan exploreren, zodat je precies begrijpt wat hij bedoelt. Daardoor wordt de kans op miscommunicatie een stuk kleiner. Als Projectmanager kan je dan in je projectteam ook veel sneller ingrijpen op het moment dat je ziet dat twee mensen elkaar niet begrijpen.
#8) Snelle en diepgravende probleemanalyse:
Als Projectmanager zal je regelmatig de mensen in je project moeten coachen en misschien zelfs wel je Opdrachtgever in het nemen van de juiste beslissing voor het project. Dan is het natuurlijk heel mooi als je ze zelf het inzicht kan laten geven, wat hun volgende stap zou moeten zijn. Dat is waar NLP jou bij gaat helpen.
#9) Weloverwogen Stakeholder beslissingen:
NLP visualisatie technieken helpen jou als Projectmanager om jouw Stakeholders mee te nemen op reis naar de toekomst, zodat ze beter kunnen inschatten wat de impact zal zijn van de beslissingen die nu genomen worden en zich bewust worden van de eventuele risico’s die daarmee samenhangen.
Niet voor niets ben je Projectmanager: net als een dia-projector, projecteer je de toekomst!
#10) Overtuig je Stakeholders:
In ieder project worden tientallen, misschien zelfs meer, beslissingen per week genomen. Een aantal van deze beslissingen zal genomen moeten worden door je Opdrachtgever. Maar ja, die heeft natuurlijk ook niet altijd alle wijsheid in pacht, dus komt het op jouw expertise als Projectmanager aan om je Opdrachtgever daar bij te adviseren. NLP helpt jou hier bij o.a. met een set aan krachtige taalpatronen om er ook voor te zorgen dat er een beslissing komt in het belang van jouw projectresultaat.
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
#11) Integreren van diverse meningen:
Of het nu in een project meeting is of in een stuurgroep vergadering; als Projectmanager moet je regelmatig meningen op één lijn brengen, zodat er een gemeenschappelijk besluit genomen kan worden, waar iedereen achter staat.
Ook hier biedt NLP hele krachtige hulpmiddelen voor. Bijvoorbeeld:
- Hiërarchie van Ideeën
- Richtlijnen voor welgeformuleerde doelen
- Herkaderen
#12) Aansluiten op de communicatiestijl van je Stakeholders:
Als Projectmanager moet je regelmatig rapporteren over je project. Dat doe je bijvoorbeeld door het schrijven van statusrapporten of andere updates over jouw project. Dan helpt het als je de communicatiestijl van je doelgroep snapt.
NLP geeft je inzicht in de diverse communicatiestijlen, leerstijlen van mensen en diverse typologieën van mensen.
#13) Projectmanager als Super Integrator:
Eén van de belangrijkste rollen die je als Projectmanager moet spelen, is die van Integrator. Je verbindt:
- diverse expertises met elkaar
- strategische, tactische en operationele niveaus met elkaar
- het heden met de toekomst
- de wereld van de opdrachtgever met de wereld van de mensen in het project
- het Onmogelijke met het Mogelijke
Dit vraagt een hele flexibele houding en een lenige manier van denken. Door een NLP training te volgen, word je hier nog beter in, omdat NLP volledig is ingericht op het creëren van een flexibele mindset.
#14) Inspirerende projectmeetings:
Iedere Projectmanager heeft er wel eens last van: vergaderingen die heel stroef verlopen. En soms zelfs niet één keer, maar keer op keer. Wat doe je dan om hier weer „swung” in te krijgen? Ook hier biedt NLP weer uitkomst o.a. bijvoorbeeld door de principes van Ankeren toe te passen.
#15) Oplossingsgericht denken:
Zelfs de beste Projectmanager overkomt het wel eens: er doen zich allerlei issues voor in je project: escalaties, meningsverschillen, verkeerde verwachtingen, etc.
En jij zit ff vast.
Je weet ff niet meer wat je nu moet doen. Wat is dan in dit voorbeeld jouw strategie om hier mee om te gaan?
Steek je je kop in het zand? Trap je nog eens extra hard op het gaspedaal? En wat zijn dan daarvan de resultaten?
Één van de krachtigste uitspraken van NLP is:
„Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je de resultaten die je altijd al kreeg!”
Dus extra gas geven, is niet de oplossing. Niets doen, is uiteraard ook géén optie.
Nee, je moet ánders gaan denken. Kom uit je doos!!
NLP helpt je hier bij.
#16) Voorkom stress:
Zelfs de meest doorgewinterde Projectmanager heeft er wel eens last van: stress! Volgens de American Psychological Association, resulteert stress in een lange lijst van gezondheidsproblemen. Dat wil je dus liever voorkomen. NLP helpt je hier bij, met name door zaken anders te gaan zien en daarmee stress te voorkomen.
#17) Effectiever onderhandelen:
Iedere Projectmanager moet regelmatig onderhandelen. Bijvoorbeeld met resourcemanagers over de inzet van testers voor een bepaalde periode. Door een NLP training te volgen, leer je o.a. hoe je beter wordt in onderhandelen.
#18) Overtuigend beslissingen forceren:
In ieder project worden wekelijks minstens tientallen beslissingen genomen. Met name de beslissingen met wat grotere impact moet je afstemmen met je belangrijkste Stakeholders. Daarbij zal je als Projectmanager vaak ook wat overtuigingskracht moeten gebruiken om tot een goede beslissing te komen. De eerste stap daarbij is uiteraard dat je jezelf overtuigt. Na het volgen van een NLP training heb je hier hele handige tools voor in handen.
#19) Motiveer jezelf:
Als Projectmanager is het natuurlijk jouw taak om je project team continu te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Maar wie motiveert nu eigenlijk de Projectmanager? Als het goed is, ben je dit natuurlijk zelf en NLP helpt jou hierbij door je daar diverse tools en technieken voor aan te reiken.
#20) Productief omgaan met negatievelingen:
Als Projectmanager heb je natuurlijk met allerlei soorten mensen te maken, dus ook met negatievelingen (aka azijnzeikers). Hoe ga je daar nu productief mee om? NLP helpt je hierbij.
#21) Enthousiast, maar niet té enthousiast:
Vaak heb je in je project diverse specialisten zitten, die er vanuit hun specialisme een eer in hebben de best mogelijke oplossing te creëren. Dat betekent vaak dat ze het project product nog mooier en kwalitatiever willen maken dan vantevoren is afgesproken. Enerzijds getuigt dit natuurlijk van passie en motivatie. Maar aan de andere kant weet je als Projectmanager dat dit soort „goldplating” niet mogelijk is, omdat het de project planning en het project budget in gevaar kan brengen. Hoe ga je hier dan mee om als Projectmanager, zonder dat je de passie bij je projectmedewerkers weghaalt? NLP heeft hiervoor tools en technieken die je hierbij zullen helpen.
#22) Risico Management door creatief denken:
Risico Management is een heel belangrijk punt in Projectmanagement. Iedere Projectmanager zal hier dan ook continu aandacht aan besteden. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op mogelijke risico’s moeten deze in kaart gebracht worden. Maar ja, hoe doe je dat als je vastzit in de beslommeringen van vandaag? NLP geeft je diverse tools om je projectmedewerkers te helpen de dagelijkse beslommeringen los te laten en ze in hun denken mee te nemen naar toekomstige situaties zodat ze dan als het ware de potentiële risico’s al kunnen zien.
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
#23) Versterk je functionele autoriteit:
Als Projectmanager heb je vaak geen hiërarchische autoriteit, maar stuur je je projectmedewerkers aan op basis van functionele autoriteit. Overtuigingskracht is dan een belangrijk wapen. De beste manier om overtuigend over te komen, is door zelfvertrouwen uit te stralen. Daardoor denken mensen namelijk dat je weet waar je het over hebt en dat geeft mensen zekerheid en vertrouwen in jou. Jij bent tenslotte „the man with the plan”!
Door een NLP training te volgen krijg je heel veel tools in handen om je zelfvertrouwen een boost te geven.
#24) Herken emotionele signalen:
Onderzoek toont aan dat 70 tot 80 procent van management succes wordt bepaald door Emotionele Intelligentie. Technische expertise is niet genoeg: Projectmanagers hebben sterke interpersoonlijke vaardigheden nodig en het vermogen om emotionele signalen te herkennen, zodat ze hun teams naar het gewenste projectsucces kunnen leiden. Door het volgen van een NLP training ontwikkel je als Project Manager deze vaardigheden.
#25) Word een ster in het geven én ontvangen van feedback:
Iedereen heeft feedback nodig. Dit geldt voor jouw team, je Stakeholders en ook voor jou als Projectmanager. Maar hoe geef je nu op zo’n manier feedback dat de ander er ook wat aan heeft? En waarover geef je eigenlijk feedback? En by the way: hoe ontvang je zelf feedback? Vraag je eigenlijk wel eens om feedback?
Wil je dat je projecten succesvoller worden, zorg dan dat je beter wordt in het geven en ontvangen van feedback! Hoe? Dat leer je op een NLP training.
#26) Ontwikkel je voelsprieten met een open mind:
Als Projectmanager is het heel belangrijk dat je goed bent in het opvangen van signalen. Het is immers belangrijk om je projectomgeving goed te kennen. Signalen van je projectteamleden, signalen van je stakeholders, signalen vanuit je eindgebruikers, signalen vanuit de rest van de organisatie, leveranciers, klanten, maatschappij etc. Want al deze signalen helpen jou om risico’s bijtijds te herkennen, zodat je bijtijds kan bijsturen. Essentieel hierbij is dat je altijd een open mind houdt en hier helpt NLP jou bij.
#27) Straal vertrouwen uit in het projectresultaat:
Vertrouwen in het projectresultaat is misschien wel de belangrijkste eigenschap die een Projectmanager moet hebben. Want als jij het niet meer ziet zitten, straal je dit uit naar iedereen die aan jouw project meewerkt. NLP helpt jou om het vertrouwen in jouw project krachtiger te maken, zodat je vol zelfvertrouwen je projectteam naar het projectsucces kunt leiden.
#28) Het vertrouwen winnen van je Opdrachtgever:
Als Projectmanager krijg je vaak te maken met nieuwe Opdrachtgevers. In eerste instantie weet je beiden dan vaak niet wat je aan elkaar hebt. Toch is het belangrijk dat jouw Opdrachtgever jou vertrouwt en vooral de opdracht aan jou toevertrouwd. NLP helpt je om snel het vertrouwen te winnen van je Opdrachtgever én nog belangrijker om dit vertrouwen ook te behouden. Want je weet wat ze zeggen: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
#29) Feit & fictie: weten wat belangrijk is:
Ook Projectmanagers krijgen natuurlijk wel eens te maken met paniekzaaiers in hun project team, die bij het minste of geringste escaleren. Of nog erger: ze roepen dat het allemaal fout gaat lopen. Om een uitspraak van Ad Scheepbouwer te parafraseren: „Natuurlijk moet je wel naar ze luisteren, maar meestal moet je gewoon rechtdoor.” Oftewel: je moet snel weten in te schatten wat de waarde is van dit soort signalen en het kunnen relativeren en in een breder perspectief kunnen plaatsen. NLP kan je hier goed bij helpen, o.a. door bijvoorbeeld scherp te hebben wat de Waardenhiërarchie van het project en je stakeholders is.
#30) Denken in het grotere plaatje:
Het is voor Projectmanagers heel belangrijk om steeds het grotere geheel te blijven zien tussen de dingen die je in je project doet en de totale projectportfolio alsmede wat er in de lijnorganisatie gebeurt. Één van de factoren waarom projecten falen is immers omdat de meeste mensen teveel in hun eigen hokje bezig zijn, te weinig letten op afhankelijkheden en te weinig letten op wat iedereen doet. Ook hier kan NLP je weer helpen o.a. door Hiërarchie van Ideeën en de Logische Niveaus.
#31) Leren tijdens het project:
Als Projectmanager weet je natuurlijk hoe belangrijk Lessons Learned zijn. Tenslotte komt dit in iedere projectmanagement methodiek prominent aan de orde. Alleen in deze methodieken ligt de aandacht meestal op het vastleggen van Lessons Learned voor toekomstige projecten, maar wat nu als je tijdens het project al zoveel gezamenlijk leert dat het project zelf er al veel betere en soepeler door gaat lopen? Veel projecten struikelen doordat mensen te weinig anticiperen en anticiperen kan alleen maar als je eerst iets leert over de praktijk. Een project is eigenlijk een gemeenschappelijke leerervaring en dus moet je daar tijdens het project ook veel aandacht aan besteden en er wat mee doen. Hoe kan je nu tijdens het projectoverleg op een dusdanige manier vragen stellen, zodat je tijdens dat overleg dingen leert die je meteen kunt toepassen?
Versterk wat werkt! Verander wat er niet goed gaat. Dit zijn de zaken waar NLP je enorm mee kan helpen. Als het project dan klaar is, heb je niet alleen maar een projectresultaat, maar heb je ook mensen die meer ervaren zijn geworden. Slimmer samenwerken en slimmer leren dus!
#32) Passie, Plezier en Prestatie door een gezamenlijke visie:
Een van de belangrijkste taken van een Projectmanager is misschien wel het leiding geven aan een gezamenlijke visie. Want als alle projectmedewerkers steeds voor ogen hebben aan welk groter geheel ze bijdragen, doen ze hun werk automatisch met veel meer enthousiasme en passie. Dit is keer op keer in allerlei onderzoeken aangetoond. Op de één of andere manier presteert een mens gewoon beter als je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan een groter geheel. Aan iets wat belangrijker is dan jezelf. NLP biedt jou heel veel tools om deze gezamenlijke visie tot stand te brengen in jouw project.
#33) Beter inschatten van de mate van Risk Appetite:
Risk Appetite is de mate waarin de organisatie en de belangrijke Stakeholders daarin, bereidt zijn om risico’s te nemen. Welke risico’s zijn ze bereidt wél te nemen en welke niet? Als je alle risico’s in je project zou willen uitsluiten, dan kost je dat misschien wel 10 keer je „normale” projectbudget. Dat geld is er natuurlijk in de meeste gevallen niet. Dus zul je als Projectmanager een goede balans moeten vinden tussen het nemen van risico’s en de kosten van het voorkomen van risico’s. Om die balans te vinden is het belangrijk te weten wat de Risk Appetite is van je Stakeholders. En dat is vooral ook het inschatten van de psychologie en de kracht van de mens. En daar kan NLP je heel goed bij helpen, bijvoorbeeld door je te helpen inschatten of mensen benaderend of vermijdend zijn ingesteld.
#34) Zorgen voor een uitgebalanceerd Projectteam:
Mensen zijn uniek. Niemand is hetzelfde. Toch zijn er ook veel overeenkomsten qua karakters. Wat je liever niet wilt als Projectmanager, is dat iedereen in jouw project ongeveer hetzelfde karaktertype heeft. Stel je voor dat je allemaal „ja-knikkers” hebt. Of allemaal „ja-maar-zeggers”. NLP geeft je hulpmiddelen om de karaktertypologieën van mensen snel te kunnen inschatten, zodat je kan bepalen of je projectteam in of uit balans is. En zoals je weet, moet je je er eerst van bewust worden voordat je het kan managen.
#35) Leer je projectteam te motiveren:
Om iemand te kunnen motiveren zul je eerst de motieven van de ander moeten kennen. Het is net als bij een project: je moet eerst de As-Is en de To-Be situatie weten om een plan te kunnen maken om van A naar B te komen. Zo zul je bij motiveren ook eerst de As-Is situatie van de ander moeten weten. Wat zijn haar motieven en vooral … haar achterliggende motieven? NLP helpt je om die te achterhalen, zodat je beter in staat zult zijn om mensen te motiveren.
#36) Conflicten oplossen:
Hopelijk gebeurt het je niet al te vaak, maar als Projectmanager zul je ook af en toe wel eens tegen conflicten aanlopen. Bijvoorbeeld in je eigen projectteam. Maar het kan ook voorkomen dat een conflict zich buiten je project afspeelt, maar dat jouw project er wel baat bij heeft wanneer het conflict wordt opgelost. In dat soort gevallen is het prettig als je de juiste vaardigheden in huis hebt om het oplossen van het conflict te faciliteren. Door een NLP training te volgen ontwikkel je dit soort vaardigheden.
#37) Ontwikkel “Fingerspitzengefühl” voor Kwaliteitsbewustzijn:
Kwaliteit is uiteraard één van de 3 Critical Constraints, wat betekent dat dit een hele belangrijke peiler is in je projecten die gebalanceerd moet worden tegenover de andere 2 belangrijke peilers, dan Tijd en Geld. Als Projectmanager zal je een gevoel moeten ontwikkelen voor de juiste balans. Ik heb bijvoorbeeld wel eens projecten gedaan waarbij de factor Tijd zó belangrijk was, dat de Kwaliteit eronder móest leiden: deze mocht volgens de organisatie dan ook absoluut niet boven de „6 min” uitkomen! Ook in dit soort situaties helpt NLP je om je goed af te stemmen op wat de organisatie wil en in te schatten wat het kwaliteitsbewustzijn is en hoe je daar in jouw project mee om moet gaan.
#38) Hou de moraal hoog in je projectteam:
Iedere Projectmanager krijgt er wel eens mee te maken: projectbeslissingen die in lijken te druisen tegen het „logische gevoel” van je projectteam. En vooral als het gaat om beslissingen die de kwaliteit van het projectresultaat negatief lijken te beïnvloeden. Daar zijn de specialisten in je project natuurlijk niet blij mee, want die streven immers vanuit hun professie een zo hoog mogelijke kwaliteit na. In dat soort situaties kan je te maken krijgen met „hangende schouders”. Dat wil je natuurlijk liever niet! Door het doen van een NLP training leer je om hier op adequate wijze mee om te gaan.
#39) Strakke en realistische planning met vertrouwen:
Voor ieder project dat je als Projectmanager doet, moet je natuurlijk een project planning maken. Deze planning moet uiteraard voldoen aan de eisen van de Opdrachtgever, wat meestal betekent dat deze strak gepland moet worden. Tegelijkertijd wil je natuurlijk ook dat deze planning realistisch is, om de kans van slagen te verhogen. Belangrijk hierbij is dat deze planning opgebouwd wordt uit schattingen van alle projectmedewerkers zelf. Om de planning strak én realistisch te houden, mag hier natuurlijk géén speling in worden gebouwd uit angst dat men anders misschien een deadline mist. Gebeurt dat namelijk wel, dan krijg je een planning die in elk geval niet realistisch is, op drijfzand is gebaseerd en vooral niet strak is! Om dit echter voor elkaar te krijgen, heb je een projectcultuur van vertrouwen nodig. Door een NLP training te doen, word je hier als Projectmanager steeds beter in om dit voor elkaar te krijgen.
#40) Weten welke beslissingen je niet aan je Opdrachtgever hoeft voor te leggen:
In een project worden per week tientallen beslissingen genomen. Daar wil je je Opdrachtgever natuurlijk niet continu mee lastig vallen. Dat hoeft gelukkig ook niet, want de Opdrachtgever heeft het project immers aan jou als Projectmanager gedelegeerd. Maar welke beslissingen leg je nu wél en welke níet voor aan je Opdrachtgever? Dat is natuurlijk een kwestie van inschatten en ook van van tevoren afspreken in welke bandbreedte jij geoorloofd bent om zelf beslissingen te nemen. Wat hiervoor nodig is, is dat je goed kan inschatten wat de Overtuigingsstrategieën en de Beslissingsstrategieën van jouw Opdrachtgever zijn. En dat zijn nu precies de zaken die je tijdens een NLP training leert.
#41) Managen van de relatie met je leveranciers tijdens contractonderhandelingen:
Op het moment dat er andere leveranciers bij jouw project betrokken zijn, moeten er ook contractonderhandelingen worden gevoerd. Meestal gebeurt dit door de afdeling Procurement of Inkoop, die er belang bij heeft om het contract zo scherp mogelijk uit te onderhandelen. Dit kan de klant-leverancier relatie aardig onder druk zetten, waardoor jouw leveranciers later in jouw project zich minder buigzaam gaan opstellen en gaan proberen om er zoveel mogelijk changes uit te slepen. Daarom is het voor een Projectmanager belangrijk om bij de contractonderhandelingen aanwezig te zijn en vooral de relatie met de leverancier te managen. Dit vergt uiteraard heel veel tact en mensenkennis, want je moet laveren tussen twee uitersten. NLP kan jou hier bij helpen o.a. door Hiërarchie van Ideeën en Waardenhiërarchieën.
GRATIS E-book met 30 NLP Tips
Leer hoe je als Project Manager met behulp van NLP beter wordt in Stakeholder Management en méér Invloed krijgt.
80 pagina's boordevol NLP tips!
#42) Op maat gemaakte Projectaanpak:
Ieder project is uiteraard uniek en bovendien heb je grote en kleine, complexe en minder complexe projecten. Of projecten met een zeer hoog of minder hoog politiek gehalte. Toch zijn de meeste projectmanagement methodieken redelijk standaard en is het dus aan de Projectmanager om aan het begin van het project te bepalen welke project methodiek en project processen precies gebruikt zullen worden voor het project. Met andere woorden: voor ieder project zal een op maat gesneden projectaanpak moeten worden gedefinieerd door de Projectmanager. Om dit in korte tijd te realiseren zal je snel moeten kunnen inschatten om wat voor project het gaat, wat zijn de struikelblokken en valkuilen die specifiek voor dit project zijn, etc. NLP kan je hier bij helpen, o.a. bijvoorbeeld met de Logische Niveaus die je snel inzicht geven op alle niveaus van het project.
Welke van bovenstaande Multipliers is voor jou de meest belangrijke? Laat het me hieronder weten ajb!
Op jouw Projectsucces!
Harry
P.S. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.